Ako začať pracovať na rozvoji svojej osobnej reziliencie?

Vedieť, čo máme robiť, dnes už nestačí. Musíme začať konať a reálne tým žiť. Kedy? Dnes.

V dnešnom svete máme prístup k nespočetnému množstvu informácií. Niekedy sa v nich doslova strácame. A práve preto je nesmierne dôležité vedieť rozlíšiť kvalitu. Prečo? Pretože tak ako povedal Aristoteles už pred viac ako 2000 rokmi: „Stávame sa tým, čo opakovane robíme.“ Vedieť teda, čo máme robiť už nestačí. Musíme tým začať žiť. Aristoteles nazýval múdrym toho človeka, ktorý vedel svojou múdrosťou, praktickou múdrosťou phronésis aj žiť.

Dovoľte mi preto predstaviť Vám niekoľko praktických techník, ktoré nám pomôžu budovať našu odolnosť tak v osobnom, ako i pracovnom živote.

K lepšiemu zvládaniu záťažových situácií je potrebné vedieť rozpoznať spôsob, akým o daných záťažových situáciách uvažujeme a ako si ich my vo svojom vnútri interpretujeme. To je však tá náročnejšia časť, ktorej sa venujeme v našich dlhodobejších rozvojových programoch reziliencie.

V rámci tohto článku Vám však radi predstavíme dve užitočné techniky, ktoré si dokážete osvojiť a môžu Vám tak byť hneď užitočné. 

Kontrolované dýchanie

Prečo je správne dýchanie také dôležité? V stresovej situácii telo reaguje tak, že začneme dýchať plytšie a rýchlejšie ako za normálnych okolností. Dôsledkom takéhoto dýchania je menej kyslíka v pľúcach a teda aj menej kyslíka v krvnom obehu. Pod vplyvom tejto negatívnej zmeny začne mozog produkovať viac adrenalínu. Plytké dýchanie tak priamo ovplyvní schopnosť reagovať na „nebezpečné“ situácie.

Ako eliminovať stres dýchaním?

  • Posaďte sa vzpriamene na stoličku, ruky si pohodlne položte na stehná.
  • Zhlboka sa nadýchnite nosom tak, že cítite pohyb brucha. Pri nádychu počítajte pomaličky do štyroch a sústreďte svoju pozornosť na to, ako sa vám pľúca napĺňajú kyslíkom.
  • Vydychujte pomaly nosom a pritom počítajte do štyroch.
  • Opakujte takýto hlboký nádych a výdych aspoň dve minúty.
  • Pozornosť plne zamerajte na dýchanie.

Táto dýchacia technika je základom pre takmer všetky ďalšie techniky reziliencie. Hlavným dôvodom je to, že hlboké dýchanie nás dokáže sprítomniťtým ľahšie kontrolujeme svoje myšlienky – sme v prítomnosti.

Druhou technikou je pozitívna vizualizácia.

Pozitívna vizualizácia

Pokúste si vytvoriť vo svojej mysli mentálny obraz, ktorý vo Vás bude evokovať pohodu, pokoj a krásu. Skúsme to s obrazom Vás na pláži. Ležíte uvoľnene, vychutnávate si slnečné lúče a je Vám veľmi príjemne. Celkovú atmosféru dotvára príjemný šum mora a spev vtákov. Cítite príjemné teplo a tiež vôňu vášho opaľovacieho krému. Pokúste sa do tejto predstavy zapojiť čo najviac zmyslov.

  • Začnite tak, že sa uvoľníte pomocou kontrolovaného dýchania.
  • Zavrite si oči, plne sa oddajte svojim predstavám, ktoré sa pokúste precítiť všetkými zmyslami. Vytvorte si obraz, počujte zvuky, nechajte sa zlákať vôňami.
  • Dokresľujte si čo najpodrobnejšie detaily. Vaša pozornosť je plne sústredená na detaily – teda na to čo vidíte, počujete, aké vône cítite, čoho sa dotýkate. Čím podrobnejšie si dokážte tento obraz vykresliť, tým lepšie.
  • Keď už tento obraz plne precítite, povedzte si pozitívne výroky napr. „Cítim sa pokojne. Cítim sa v pohode. Je mi dobre. Cítim, ako stres zo mňa opadá a ja cítim úľavu.“
  • Pritom stále správne dýchajte.

Techniku vizualizácie môžeme používať aj na tréning svojej mysle. Je to tzv. mentálny tréning, kde si prostredníctvom vizualizácie zvládania aj náročných situácií, napr. zvládnutie obchodného stretnutia s náročným klientom alebo zvládnutie prezentácie nového projektu, trénujeme takpovediac „na nečisto“ situáciu, na ktorej nám v reálnom živote veľmi záleží a chceme v nej podať čo najlepší možný výkon.

Presne takto to robia aj vrcholoví športovci, ktorí sa v rámci svojho mentálneho tréningu dôsledne venujú vizualizácii svojho preteku či zápasu. Najprv sa musíme naučiť vedieť vyhrať svoj „zápas“ vo svojom vnútri, až potom to dokážeme v realite.

„Úroveň našej reziliencie je determinovaná spôsobom nášho myslenia.“ Martin Seligman

Veľmi nás teší, že Vás takýmito technikami vieme na našich rozvojových programoch Leadership & reziliencia sprevádzať. Prezrite si našu ponuku, ktorú vieme presne prispôsobiť Vašim potrebám.