Zistenia o klíme: Rozhovor s facilitátorom Climate Fresk v Mazars

Náš kolega Louis Goulaieff, konzultant pre udržateľnosť v Mazars na Slovensku, viedol množstvo stretnutí Climate Fresk. Prečítajte si viac o poznatkoch a jedinečných aspektoch tohto workshopu a jeho transformačnom vplyve na jednotlivcov a organizácie.

1. Louis, vieš vysvetliť, ako workshop Climate Fresk pomáha zamestnancom lepšie pochopiť zmenu klímy a jej dôsledky a čím je jedinečný v porovnaní s inými školiacimi programami o udržateľnosti?

Určite. Workshop Climate Fresk vyniká tým, že aktivuje kolektívnu inteligenciu. Na rozdiel od tradičného školenia o udržateľnosti vyžaduje, aby účastníci aktívne vytvárali fresky a stali sa takpovediac žiakmi. Aktivita a participácia sú viač než žiaduce. Tento prístup podporuje systémové chápanie klimatických výziev a umožňuje otvorené a pozitívne rozhovory o riešeniach.

2. Aké je cieľové publikum alebo ideálna veľkosť skupiny pre workshop Climate Fresk a ako prispôsobuješ tento zážitok, aby si ho prispôsobil účastníkom s rôznou úrovňou oboznámenia sa s klimatickými otázkami?

Ideálna veľkosť skupiny je 16 ľudí rozdelených do 2 stolov po 8. Prekvapivo neexistuje žiadne konkrétne cieľové publikum; Fresk sa dá prispôsobiť rôznym vekovým skupinám, záujmovým skupinám s rôznou úrovňou povedomia o ESG. Projekt je navrhnutý tak, aby každý bez ohľadu na predchádzajúce znalosti odchádzal s novými poznatkami.

3. Vedel by si sa podeliť o nejaké úspešné príbehy alebo kľúčové poznatky z predchádzajúcich workshopov, ktoré ste aj s ďalšími kolegami facilitovali? Ako workshop pozitívne ovplyvnil jednotlivcov a organizácie?

Fresk má niekoľko pozitívnych účinkov, od pomoci jednotlivcom pochopiť rozsah klimatických výziev až po poskytnutie spoločného základu pre širšie stratégie udržateľnosti. Videli sme, že iniciatívy v oblasti CSR sa začali realizovať, pretože Fresk otvoril zmysluplné dialógy, ktoré spojili tímy.

4. Ako certifikovaný facilitátor organizáciou Climate Fresk, aké odborné znalosti a postrehy prinášaš na sedenia a ako tieto odborné znalosti zvyšujú zážitok účastníkov zo vzdelávania?

Najlepší facilitátor je taký, ktorý sa aktívne nezúčastňuje na tvorby fresky. Namiesto toho položí základy a nechá účastníkov, aby ich sami dokončili. Našou výhodou v spoločnosti Mazars je dôkladná znalosť environmentálnych predpisov, ktoré sú kľúčové pre prekonávanie klimatických výziev. Workshop poskytujeme v anglickom, francúzskom alebo slovenskom jazyku. Okrem toho ponúkame okrem klimatickej problematiky aj špeciálny Fresk venovaný biodiverzite.

5. Klimatický Fresk sa uskutočnil v rôznych krajinách sveta. Ako ovplyvňujú kultúrne rozdiely a regionálne perspektívy workshopu a ako prispôsobujete obsah, aby zarezonoval s rôznorodým publikom?

Pri workshopoch, ktoré sa konajú na celom svete, uznávame kultúrne rozdiely. Prispôsobivosť workshopu nám umožňuje upraviť obsah a zároveň rešpektovať rôzne perspektívy, čím zabezpečujeme, že zostane univerzálne pôsobivý a relevantný pre akékoľvek odvetvie, v ktorom spoločnosť pôsobí.

Zistite viac o Climate Fresk v Mazars

Ak máte záujem o usporiadanie tohto workshopu vo vašej spoločnosti, pre ďalšie informácie a cenovú ponuku neváhajte kontaktovať našich expertov na udržateľnosť v Mazars - louis.goulaieff@mazars.sk alebo iveta.lacova@mazars.sk.